Γ’ εξ. Ασκηση 1

Τίτλος Μαθήματος: Ψηφιακή Σχεδίαση Εντύπου
Εξάμηνο Διδασκαλίας: Γ’ / Χειμερινό 2018 – 19
Καθηγητές: Α. Παπαποστόλου, Γ. Παναγιωτόπουλος

1. ΕΡΓΑΣΙΑ: Σχεδιασμός τρίπτυχου διαφημιστικού φυλλαδίου
Σχεδιάστε ένα τρίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο – κατάλογο για το Ψητοπωλείο ” Η Παρέα “.

2. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Το ψητοπωλείο μας, ανήκει στην κατηγορία του γρήγορου και φθηνού φαγητού, που στηρίζεται στην μεσογειακή κουζίνα και διαφοροποιείται σαφώς από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, παγκοσμίως γνωστές τα τελευταία χρόνια, ως fast-food.

Αυτή η λύση, σε κάθε γειτονιά, αποτελεί ίσως την ελληνική πρόταση για γρήγορο και φθηνό φαγητό, όχι μόνο τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αλλά πλέον και τις μεσημβρινές. Μην ξεχνάμε, ότι ιδιαίτερα σε ζώνες με επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, σχολεία και γενικότερα επαγγελματικούς χώρους, η ζήτηση για φαγητό σε πακέτο, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση το μεσημέρι έως το απόγευμα, ενώ σε ζώνες αμιγούς κατοικίας από το απόγευμα και μετά.

Εξάλλου, οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, αντιστέκονται στο γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό, τύπου Goodies ή McDonald’s, και πλέον του 50% έχει στραφεί και επιμένει στην μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Χαρακτηριστική για τον παραπάνω λόγο, είναι η τροποποίηση στην γκάμα των προσφερόμενων φαγητών από αλυσίδες αυτού του τύπου φαγητού στη χώρα μας, με στροφή και συμπλήρωση των βασικών τους προϊόντων και με είδη, βασιζόμενα στην μεσογειακή κουζίνα, οπότε σαφώς πιο κοντά στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Αντίθετα, υπάρχει αυξανόμενη τάση παγκοσμίως για το γρήγορο φαγητό, και με βάση έρευνες προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό, παρότι είναι αυξητικό και στη χώρα μας, υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της Ευρώπης.

Κατά καιρούς, έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας τέτοιων αλυσίδων για ψητοπωλεία και στην ελληνική αγορά, με το σύστημα franchise, όπως «Πίτα Παν», «Το σουβλάκι της Λοξάνδρας», «Πίτα του Παππού», «αυλόγυρος», χωρίς τελικά να παρουσιάζουν πάντα, ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ίσως, γιατί οι Έλληνες καταναλωτές δεν δέχονται την τυποποίηση στα είδη διατροφής.

Στη χώρα μας σήμερα, τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά, όπως το ψητοπωλείο μας, σαφώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, στις ανάγκες διαφημιστικής προβολής για στήριξη και προώθηση των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα να στερούνται πολλές φορές επαγγελματικού σήματος – λογότυπου, αλλά και των άλλων απαιτούμενων εταιρικών εντύπων, όπως εταιρική ταυτότητα, διαφημιστικό έντυπο – τιμοκατάλογος, εξωτερική ταμπέλα, αλλά και εκτυπωμένα δοχεία ασηπτικής συσκευασίας με προδιαγραφές, για υγιεινή αποθήκευση και μεταφορά έτοιμου φαγητού σε πακέτο.

Μια σωστή διαφημιστική προβολή, απαιτεί αρχικά εξειδικευμένα στούντιο για την παραγωγή πρωτότυπων φωτογραφιών των προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την μαζική διάθεση συλλογών, έτοιμων φωτογραφιών από ελάχιστες πηγές, που αποτελεί και την οικονομικότερη λύση, ελλείψει του ακριβού πρωτογενούς υλικού. Παράλληλα, λόγω αυξημένου κόστους, ο σχεδιασμός των διαφημιστικών φυλλαδίων – καταλόγων, αλλά και των άλλων εταιρικών εντύπων, δεν γίνεται συνήθως από εξειδικευμένα διαφημιστικά γραφεία, οπότε παρατηρούμε ότι τα διαφημιστικά έντυπα – τιμοκατάλογοι αυτών των μαγαζιών, εκτός του ότι μοιάζουν μεταξύ τους λόγω των ίδιων πηγών φωτογραφικού υλικού, έχουν και σχετικά κακή ποιότητα, αφού παράγονται με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται λιγότερο στις αστικές περιοχές, όπου τα έντυπα δείχνουν περισσότερο προσεγμένα, ενώ ελάχιστα από αυτά παράγονται μέσω διαφημιστικών γραφείων, όπως διαπιστώθηκε και μέσα από την έρευνά μας.

3. ΕΚΦΩΝΗΣΗ
Κάνετε μια επίσκεψη στο σουβλατζίδικο, γυράδικο ή ψησταρία  της προτίμησής σας στην γείτονα σας.

Υποθέτοντας ότι ο ιδιοκτήτης /ιδιοκτήτρια μετά από την απόφαση για μετονομασία της επιχείρησης σε Ψητοπωλείο ” Η Παρέα ” σας έχει αναθέσει τον επανασχεδιασμό του φυλλαδίου – καταλόγου με τον οποίο διαφημίζει την επιχείρησή του.

Κάνετε μια επιτόπια έρευνα καταγράφοντας, τον χώρο, την πελατεία, και το ήδη υπάρχον διαφημιστικό υλικό. Συζητώντας (αν είναι δυνατό)  με τον ιδιοκτήτη, εντοπίστε τα συναφή με την επιχείρηση θετικά στοιχεία τα οποία αρμόζει να προβληθούν οπτικά. Συγκεντρώστε διαφημιστικό υλικό και από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Σχεδιάστε το διαφημιστικό φυλλάδιο – κατάλογο μεγέθους 11cm x 23 cm σελίδα τρίπτυχου (ανάπτυγμα 33 cm x 23 cm) το οποίο θα προορίζεται για διανομή στη γείτονα του καταστήματος. Η σχεδίαση του τρίπτυχου θα γίνει σε ανάπτυγμα (ένα για κάθε όψη) στο Adobe Illustator.

Συγκεκριμένα σας δίνονται:

Το κείμενο με τα προϊόντα, ο τιμοκατάλογος και οι επιπρόσθετες πληροφορίες  που θα περιέχονται στο φυλλάδιο, θα τα βρείτε ανοίγοντας το αρχείο: ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ Η ΠΑΡΕΑ.doc

Το λογότυπο της επιχείρησης που θα τo βρείτε ανοίγοντας το αρχείο: Logo PAREA CMYK.ai

Για να βρείτε Φωτογραφίες χρησιμοποιήσετε το internet.

4. ZHTOYMENA

4.1. Έρευνα

4.2. Παρουσίαση προσχεδίων (πρόχειρα και τελικά) με σειρά που να τεκμηριώνει το σκεπτικό της προτεινόμενης λύσης.

4.3. Θα πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω προδιαγραφές:

Πλέγμα (κάναβος) αποτελούμενο από

α) Οδηγούς περιθωρίων

β) Στήλες, συνδυασμούς Στηλών και Διάκενα

γ) Ενδείξεις Κοπής, Ξακρίσματος, Διπλώματος.

δ) Φωτογραφίες – Εικονογράφηση- Γραφιστική Σύνθεση κλπ.

ε) Τελική μακέτα

5. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ (αν κριθεί αναγκαίο)

α) Δημιουργία νέου λογότυπου

β) Δημιουργία Σλόγκαν

γ) Τροποποίηση ή και συμπλήρωση των κειμένων με βάση της δική σας επιτόπιας έρευνας .

6. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η τελική παρουσίαση πρέπει να γίνει με εκτύπωση σε χαρτί διπλωμένο σε μορφή τρίπτυχου.

•  Όλες οι τελικές μακέτες θα πρέπει να κατασκευάζονται σε φυσικό μέγεθος.

•  Στην  παράδοση θα συμπεριλάβετε και τα αρχεία του Illustator.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κείμενα, το κασέ, την τυπογραφία, το χρώμα, το χειρισμό εικόνας, και τα πολλά επίπεδα και τρόπους για την μεταβιβάσει του μηνύματος.

Ο σχεδιασμός του φυλλαδίου πρέπει να αντικατοπτρίζει την εποχή και το κοινό για το οποίο έχει σχεδιασθεί και απευθύνεται.

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ Η ΠΑΡΕΑ.doc

Logo PAREA CMYK.ai

A triptixo PAREA CMYK

B triptixo PAREA CMYK