About

Το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προέκυψε από τη συνένωση των εισαγωγικών κατευθύνσεων Γραφιστικής και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.

Σκοπός
Σκοπός του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής επικοινωνίας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών για την εκπαίδευση επιστημόνων των γνωστικών αντικειμένων της Γραφιστικής και των επιστημών Γραφικών Τεχνών, οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος έχει καταρτιστεί με βάση τα πρότυπα και τον συγκερασμό διαφόρων προγραμμάτων σπουδών ομολόγων διεθνώς αναγνωρισμένων Τμημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και εκ παραλλήλου των διεθνών οργανισμών του κλάδου και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:
–  στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο,
–  στη συνεχή παρακολούθηση των νέων εξελίξεων της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας και στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου σε αυτές,
–  στην απόκτηση ικανοτήτων από τους αποφοίτους, οι οποίες τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν επιτυχώς στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον του επαγγέλματός τους, με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας,
–  στην απόκτηση γνώσεων από τους αποφοίτους, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με επιτυχία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ψηφιακή Σχεδίαση Εντύπου

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
Το θεωρητικό μέρος αφορά στη γραφιστική σύνθεση περιοδικών εκδόσεων, συγκεκριμένα ενός πολυσέλιδου έντυπου, ενός περιοδικού και μιας εφημερίδας. Αρχικά αναλύονται τα γραφικά χαρακτηριστικά μιας περιοδικής έκδοσης και πως διαφοροποιείται ο σχεδιασμός της. Επίσης αναπτύσσονται σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: μεταξύ άλλων η αισθητική της έκδοσης, το ύφος, η πληροφορία που πρέπει να επικοινωνήσουμε οπτικά, καθώς και το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε φορά η έκδοση. Στη συνέχεια, αναλύεται το κασέ και ο γραφικός σχεδιασμός σαλονιών για διαφορετικές διαστάσεις χαρτιού με κριτήριο την ισορροπία μεταξύ αισθητικής και οργάνωσης της οπτικής επικοινωνίας.

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
Η ανάπτυξη του μαθήματος περιλαμβάνει αρχικά την κατανόηση των προδιαγραφών καθεμίας από τις περιοδικές εκδόσεις προς ανάλυση, την κατάλληλη διαχείριση του οπτικού υλικού (εικόνες και κείμενα), την εφαρμογή μιας σειράς σχεδιαστικών προτάσεων με τη μορφή προσχεδίων και την ολοκλήρωση μιας εξ αυτών σε δύο εφαρμογές: 1) προς εκτύπωση και 2) προς διάθεση στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα οι ασκήσεις περιλαμβάνουν:
• Εισαγωγή και επεξεργασία κειμένου μέσα από τη δημιουργία και διαχείριση στυλ παραγράφων και χαρακτήρων (μεγέθη γραμματοσειρών, οικογένεια γραμμάτων, βάρη, συλλαβισμός, διάστιχο, κ.λπ.).
• Κατάλληλη προετοιμασία των ψηφιακών εικόνων σε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Εισαγωγή και διαχείριση τους στο πρόγραμμα επεξεργασίας σελίδας (μεταξύ άλλων πλαίσια εικόνας, προσαρμογές μεγεθών, παλέτα links).
• Δημιουργία γραφικών σε πρόγραμμα επεξεργασίας μακέτας. Στη συνέχεια ένταξη και προσαρμογή τους στο πρόγραμμα επεξεργασίας σελίδας ανάλογα με τις πληροφορίες που καλούνται οι σπουδαστές να αναδείξουν και τη σχεδιαστική προσέγγιση που αναπτύσσουν.
• Επεξεργασία εξειδικευμένου εφαρμογών (όπως περιεχόμενα, παραρτήματα, πίνακες, κ.λπ.) και ειδικών σελίδων (editorial, εξώφυλλο μεταξύ άλλων).
• Προετοιμασία και έξοδο των αρχείων με κατάλληλο τρόπο ανάλογα τη χρήση τους: 1) εκτύπωση και 2) για διάθεση στο διαδίκτυο.