Προς ένα νέο σύμβολο για την Ευρώπη

koolhaas3Η σημαία της Ευρώπης, με τα δώδεκα αστέρια σχεδιάστηκε το 1955. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σύμβολο που θα εκφράσει σωστότερα την κατεύθυνση που ο υπερεθνικός αυτός οργανισμός φαίνεται ότι παίρνει. Το σύμβολο που σχεδίασε το 1955 ο Γερμανός Arsène Heitz ως σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το 1986 ως σύμβολο κάθε ευρωπαϊκού θεσμού συμβολίζει την ενότητα και την ισότητα (κύκλος) καθώς και την ολοκλήρωση και την τελειότητα (ο αριθμός 12 – μήνες, ώρες κ.λπ.).
Σήμερα η ιδέα που έχουμε για το πού θα θέλαμε να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη. Είναι η ώρα, κατά πολλούς για να ορίσουμε ξανά το ενιαίο σύμβολό μας. Ο νέος οργανισμός «Design Den Haag», μια ολλανδική πρωτοβουλία που εξετάζει τη σχέση του design με τη διακυβέρνηση, ζητά από Ευρωπαίους σχεδιαστές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Τις υποβολές θα κρίνουν ειδικοί από όλη την Ευρώπη και οι 12 καλύτερες προτάσεις θα εκτεθούν στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου (στη Χάγη) καθώς και στο Βερολίνο, ενώ θα τυπωθούν σε μια ειδική έκδοση που θα παραδοθεί στους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη φωτογραφία η πρόταση του σχεδιαστή Rem Koolhaas to 2001 είναι ένα barcode με τα χρώματα όλων των σημαιών των χωρών μελών της ΕΕ
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ